Laden Evenementen

Folder Counselen over Prenatale Screening dd 13-09-2024

Op vrijdag 13 september 2024 wordt de basiscursus counselen over prenatale screening gehouden op de prachtige locatie Zwier in Vinkeveen. Aanvang: 09:00 uur – 17:00 uur.  Vanwege het interactieve karakter van de cursus is het maximum aantal deelnemers beperkt.

Amsterdam UMC heeft in samenwerking met de Verloskunde Academie Amsterdam een basiscursus ‘Counselen over Prenatale Screening’ opgezet. In deze cursus zullen allerlei aspecten van counselen aan de orde komen.

Erkende opleiding
Deze cursus is ontwikkeld in samenspraak met de andere geaccrediteerde opleidingsinstituten en wordt landelijk aangeboden. Kijk voor meer informatie over de erkende opleidingen en de mogelijkheden voor nascholing op de site van het RIVM.

Tijdens de Counseling Prenatale Screening (CPS) leer je op een adequate manier de zwangere te ondersteunen bij de keuzes en gevolgen van prenatale screening op het syndroom van Down, trisomie 13 en 18, op neurale buisdefecten (Structureel Echoscopisch Onderzoek) en NIPT. Daarnaast raak je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en stand van zaken met betrekking tot prenatale screening.

Voor wie

De basiscursus counseling prenatale screening is bedoeld voor zorgverleners/verloskundigen/echoscopisten die willen gaan starten met counselen over prenatale screening, met uitzondering van zorgverleners die het afgelopen studiejaar zijn afgestudeerd aan een in Nederland erkende Verloskunde opleiding. Voor zorgverleners die > 1 jaar er tussenuit zijn geweest, kan de basiscursus als opfrisser gezien worden”.

Programma ochtendsessie
Tijdens de ochtendsessie wordt de theorie doorgenomen, gevolgd door een middagsessie met rollenspel, waarin gesprekstechnieken worden geoefend met behulp van professionele trainingsactrices.

De ochtendsessie bestaat uit presentaties met de volgende onderwerpen:

  • Prenatale screeningstesten (inclusief NIPT)
  • ETSEO/TTSEO en praktische informatie
  • Chromosomale afwijkingen en technieken
  • Counseling in de praktijk
  • Counselingprincipes
  • Risicocommunicatie

De presentaties worden verzorgd door experts op deze deelgebieden van de prenatale screening door middel van interactieve presentaties.

Middagsessie
In de middag wordt er geoefend met professionele trainingsactrices. De cursisten kunnen desgewenst zelf casuïstiek inbrengen. Voor meer info verwijzen wij naar de Folder Counselen over Prenatale Screening.

Voorbereiding
Als voorbereiding op de scholing ontvangt u ongeveer twee weken voor de cursusdatum een mail met bijlagen.

E-learning
Om deel te mogen nemen aan de cursusdag, dient u het certificaat voor het behalen van de meest recente e-learning Prenatale Screening voor counselors voorafgaand aan de cursus in te leveren. De e-learning vindt u op de site van het RIVM. Voor het doorlopen van de e-learning heb je ongeveer vier uur nodig. Je hoeft de e-learning niet in één keer af te ronden, dit kan in meerdere sessies binnen twee weken.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 280,- per persoon incl. koffie/thee, fris en biologische lunch.

Meer info: 

De cursus wordt op een mooie buitenlocatie gegeven in Abcoude. Deze locatie is met de auto goed bereikbaar, helaas minder goed met het o.v. Parkeren is gratis!

Na afloop van de cursus ontvangt elke deelnemer een certificaat, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Voor een basiscursus ontvangt u helaas geen accreditatiepunten.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden!

Suggestie, klacht of compliment

Via ons klachtenformulier kunt u suggesties, klachten of complimenten over de cursus, dienstverlening en de faciliteiten van het Onderwijscentrum melden. Help ons met het verbeteren van onze dienstverlening.

Formulier suggestie, klacht of compliment

Ga naar de bovenkant